top of page

Historik

Värsta' eller laget från slätten

Väderstad Idrottsklubb

 

Idrottsklubben startade 1938 på Mellebergs Café.

Väderstad IK förknippas huvudsakligen med fotboll men har tidagere även bedrivit andra idrotter. Föreningen har bland annat deltagit i bandy, boxning, skidor, orientering.

Väderstad IK spelade också bordtennis där man avancerade ända upp till division 4.

 

Värsta' eller laget från slätten

Storhetstiden för fotbollen var  från -78  fram till -84 då spelade klubben i division 3 för A-lag herrar, klass 1 för B-laget och klass 2 för C-laget. Inte nog med det samtidigt hade damlaget avancerat till allsvenskan där de spelade ett par år, ser man det i perspektiv till att det bodde ca 500 personer i Väderstad då är det en helt fantastiskt bedrift.

 

Under många år spelades pokalturneringar vilket senare blev fotbollscuper. Väderstad var tidigt ute med att arrangera utom och inomhuscup. Bland annat anordnades 24-timmars fotboll, Östgöta Enskilda Cup, Elefant-Cupen mfl.

 

Ledare 

Väderstad  IK har som många andra idrottsföreningar många och duktiga idiellt arbetande ledare några som som speciellt utmärkt sig är bland andra Per -Inge Lundin och Arne Axell som arbetat som styrelsemedlemmar och ledare. Tillsammans har dessa herrar arbetat 100 år i idrottsföreningen.

 

En annan ledare som är känd inom fotbollskretsar är Lars Carlsson mer känd som "Lasse på skolan". Lasse började som ledare redan vid 14 år ålder och genom åren har han varit ungdomsledare, lagledare, tränare och ordförande. Många känner igen Lasse från ÖFF:s ungdomläger i Väderstad där han stod för matlagningen och servering.

 

Idrottsanläggning

Väderstad IK hade under många år förmånen att ha två stycken 11-manna gräsplaner. Den regniga sommaren 2007 översvämmades fotbollsplanen vid "gamla E4", vattnet stod 1 meter högt på fotbollsplanen. Inne i omklädningsrum, förråd och kafeteria stod vattnet en halv meter högt vilket förstörde alla byggnader.  Trots att byggnader var försäkrade vågade man inte bygga upp nya lokaler eftersom hela anläggningen ligger i en låg terräng utan all verksamhet flyttade in till Väderstad sportcenter.

Med hjälp av många frivilliga byggdes 2008 en ny gräsplan för 5 och 7-mannafotboll på grusplanen.

Gamla simhallen byggs om till gym, kansli och klubblokal som stod inflyttningsklart 2010. 

Hösten 2011 invigning av en 7-manna konstgräsplan. Ett utvecklingsprojekt med bidrag från Leader Folkungaland, Östergötlands FF (Idrottslyftet),  Mjölby Kommun (ortsutvecklingsbidrag). Drivande i projektet har Staffan Rockler varit tillsammans med Kent Kärrlander ordförande i Väderstads byalag.

bottom of page